La Verema Solidària és una experiència lúdica que vincula territori, vi i responsabilitat social, proposant un nou concepte: #enosolidaritat. Qui vulgui podrà passar un dia a vinya, collint raïm a mà, descobrint secrets de la terra i la gent experta que ens acompanyarà tota la jornada i, al mateix temps, ser solidari. Al 2017, la segona edició d’aquesta iniciativa té com objectiu principal captar fons per a dues organitzacions que treballen per combatre l’exclusió social de persones amb discapacitat intel·leactual: la Fundació Mas Albornà, al Penedès, i la Fundació Astrid-21, a les comarques gironines.
Enguany hi haurà Verema Solidària a quatre cellers, dos del Penedès i dos de l'Empordà, en dates diferents. Els participants podran escollir entre diferents experiències de verema i fer les seves aportacions mitjançant un micromecenatge (crowdfunding); fins i tot sense anar a la vinya. El 80% dels fons recaptats es destinaran a entitats socials dels territoris esmentats.
Visita www.veremasolidaria.cat i escull la teva experiència de verema. Vine amb amics, família, companys de feina... Verema i talla amb la pobresa i l’exclusió social!
Descripción del proyecto. Características, fortalezas y diferenciales.
El projecte Verema Solidària et convida a col·laborar per reduir l’exclusió social formant part d'una experiència única. Us proposem una jornada de verema collint raïm a mà, descobrint alguns secrets del raïm, del terrer, i d’aquesta primera fase de l'elaboració del vi, amb les singularitats de cada celler.
En tot moment us guiaran experts de cada celler i sommeliers titulats o aprenents de diverses escoles (CETT i Espiells). També coneixereu representants de les entitats beneficiàries, que ens explicaran els projectes als que es destinaran les nostres aportacions i cóm milloraran la vida dels usuaris. I agafarem forces i energia positiva de tanta gent unida per una causa, amb un dinar o sopar a vinya.
Les aportacions al projecte es fan a una plataforma de micromecenatge, en què la transparència econòmica és màxima. A www.veremasolidaria.cat es podrà escollir celler, data i experiència de verema. Hi haurà diverses opcions: jornada de verema, verema+ampolla de vi solidari, verema+ampolla+tast maridatge ... i d'altres, i ser dirigit a Goteo.org per fer l'aportació corresponent. Fins i tot hi haurà l'opció de veremador/a virtual, per als que volen recolzar la iniciativa sense anar a vinya,
Els que no en tinguin prou i vulguin arrodonir l’experìència, podran complementar l'activitat a la primavera vinent, amb la recollida d'una ampolla de vi de la pròpia verema i la participació a un maridatge organitzat per un xef o sommelier de prestigi.
Tothom que hi participi rebrà el vídeo-resum que farem amb imatges de les veremes i informació sobre els resultats aconseguits a la campanya i el que això finançarà a les entitats beneficiàries dels fons recaptats.
El 60% de les aportacions aniran directament a les dues entitats beneficiàries directes de Verema Solidària 2017; el 20% es destinaran a impartir una formació bàsica en captació de fons oberta a les entitats socials dels territoris en que es treballa enguany; i el 20% restant cobriran despeses d'estructura i costos de la plataforma de micromecenatge.
Motivación y a quién va dirigido el proyecto
El projecte va dirigit a totes aquelles persones que vulguin combatre l'exclusió social fent una activitat enriquidora. A totes les persones que s’ho passen bé compartint activitats a l’aire lliure, provant i aprenent coses noves, tant si els atreu el món del vi o no ... ique a més volen que millori la vida de les persones més vulnerables.
Sumant esforços, volem crear oportunitats per a la inclusió sociolaboral de joves i de gent gran amb discapacitat intel·lectual. Ens dirigim a persones que volen donar suport a aquest objectiu i passar una bona estona entre companys, gaudint de la natura i d’una activitat que els portarà a prop de la vinya, del món del vi i de la solidaritat.
Objetivos de la campaña de crowdfunding
Volem donar visibilitat a les necessitats de persones vulnerables que tenim a prop, i contribuir a que tinguin oportunitats per desenvolupar les seves capacitats i perseguir els seus somnis. La Verema és un bon símbol del treball constant, acurat i respectuós que demana la terra, que mereixem tots, per donar fruits.
Volem acconseguir el suficient suport econòmic per a que el projecte “Construïnt oportunitats”, de la Fundació Astrid-21, pugui desenvolupar els itineraris personalitzats que permetran a joves amb discapacitat intel·lectual adquirir les habilitats i coneixements adients per incorporar-se al món de l’empresa. I també per a que la Fundació Albornà, amb el seu projecte Senectus, pugui oferir a tots els seus usuaris en procés d’envelliment les activitats socials i d’autoestima que els ajudaran a viure aquest procés de forma positiva.
A més, volem que, a través de la formació en captació de fons, les entitats socials del territori incorporin estratègies de captació de fons per augmentar els seus recursos propis.
La Verema Solidària té l’objectiu de generar, a curt i mig termini, un impacte significatiu a nivell social, i amb particular arrelament local, a a través de:
• La sensibilització de la ciutadania en torn a diverses causes
• L’execució dels projectes de les entitats beneficiàries
• La multiplicació d’estratègies de captació de fons per part de les entitats que facin la formació
• La visibilitat i dinamització de les entitats socials
• La replicació del projecte prevista en els pròxims anys a altres parts del territori català.
Experiencia previa y equipo
La 1ª edició de Verema Solidària, al setembre de 2016, va aplegar 274 persones a la finca La Plana, de Finca Parera, de les que 221 eren participants i la resta, voluntaris de l'organització. Un èxit que té arrels al 2015, en la inquietud del vinyeró Rubèn Parera, que coneix de prop les dificultats viscudes per immigrants sense recursos bàsics i vol fer alguna cosa per canviar aquestes situacions. A travès d'una amiga coneix Impulsa Fundraising (IF), petita associació especialitzada en captació de fons i posa la idea a les seves mans. Impulsa Fundraising dissenya llavors un model de funcionament que implica a agents del territori i del món del vi, per una banda, i a empreses i particulars, per l'altra, en benefici d'entitats socials petites i mitjanes del territori. També lidera i gestiona la iniciativa, que neix amb vocació de ser escalable i créixer en geografia i en volum de recursos captats, estenent el que bateja com a #enosolidaritat.
A aquesta iniciativa s’hi ha sumat un equip de persones vinculades al món social, a l’emprenedoria, al sector del vi, de la comunicació i del disseny que no tenien cap relació i que de forma altruista s’han unit per una causa: “Tallar amb l’exclusió social” amb una proposta positiva, lúdica i educativa.
L'equip de Verema Solidària el composen, a la present edició:
- Impulsa Fundraising, amb Gemma Daban, Jordi Gonzàlez i Cèlia Díaz-Pardo, fundadors de l’associació, com a coordinadors i organitzadors principals del projecte, i Graciela Romero recolzant la cerca de patrocinadors i les relacions amb els cellers.
- Clara Isamat, com a sommelier assessora externa i responsable de la producció audiovisual.
- Estudi Saüc, amb Neus Baidal aportant valor en el disseny gràfic.
- Vannaco, Valentí Acconcia com a consultor de crowdfunding.
- Oriol Homar, tenint cura dels continguts per al blog.
- Victoria Ibáñez i Albert Martí, gestionant xarxes socials i mitjans de comunicació
- Rubèn Parera, impulsor de la idea inicial, com assessor extern i ambaixador de la iniciativa
I com a coorganitzadors i element essencial del projecte, quatre cellers que assumeixen l’esforç de gestionar la logística de les activitats de verema a més de recolzar la convocatòria:
La vinyeta, de Mollet de Peralada - Empordà
Celler Credo, de Sant Sadurní d’Anoia - Penedès
Raventós i Blanc, de Sant Sadurní d’Anoia - Penedès
Celler Cooperatiu d’Espolla, d’Espolla - Empordà
Al projecte s’hi sumen de forma puntual i altruïsta altres col·laboradors que amb el seu treball i aportacions també fan que sigui possible. Gràcies a tots!