Un mes de juliol de fa ja uns anys vam fer un viatge en camper per Terol. Estàvem en plena tempora alta, en un entorn natural impressionant i estàvem sols.
Durant uns dies no vam veure cap turista i visitàvem pobles d'interior que podien oferir tantes coses, però s'estaven esborrant del mapa a mesura que la seva població anava minvant perquè la gent s'anava a viure a la ciutat.
Quasi no s'escoltava el tema de la despoblació per allà el 2016. Però visitant pobles d'interior, vam veure una potencialitat i unes possibilitats molt grans per aquells pobles.
Actualment a Espanya, 6 de cada 10 municipis es troben en risc de desaparèixer i, amb ells, un grandíssim patrimoni natural i cultural.

La supervivència d'un poble depen dels serveis bàsics com l'escola, el metge, la farmàcia o el supermercat. Si la població minva, també ho fan els seus serveis i la gent se'n va a la ciutat per subsistir.
I quan un poble mor, ho fa també la seva cultura, la seva història, les seves tradicions, la conservació dels seus boscos i la producció d'aliments que ens arriba a la ciutat.
Aquesta greu pèrdua en termes socials, econòmics, culturals i ambientals afecta sobre tot a les regions de l'interior i del nord, als pobles on hi viuen menys de 1.000 persones.

Cada vegada són més les persones amb ganes de descobrir llocs amb molt encant, que recorren carreteres i camins amb la seva autocaravana cercant llocs autèntics, en els quals fer una pernocta tranquil·la i segura.
El caravaning creix un 30% any rere any amb viatges itinerants que busquen el contacte amb la natura i la tranquilitat dels llocs no massificats.
Malgrat això, no ho fan al mateix ritme les opcions i àrees de pernocta per donar alternativesa un tipus de turisme que creix de forma imparable.
Està clar, les persones que viatjen en autocaravana necessiten micropobles i els micropobles necessiten persones.
Vanwoow és un lloc de trobada en el que els micropobles ofreixen experiències i sol·lucions de pernocta segures al col·lectiu turístic d'autocaravanes i camper.
Amem la natura, la història i la hospitalitat inovidable dels nostres micropobles. I volem ajudar a aturar la despoblació del nostre rural mitjançant la creació de la comunitat que enxarxi a micropobles i autocaravanistes.

Descripció del projecte. Característiques, fortaleses i diferencials.
La nostra missió és crear una comunitat col·laborativa que conecti micropobles i autocaravanes mitjançant el cooperativisme de plataforma, permitint a les viatgeres viure experiències i pernoctes úniques i segures en el món rural en perill d'extinció.
Viatjar en autocaravana és sinònim de visitar lugars idílics, sense infraestructura turística i pernoctar en zones sense impediments. Conèixer a la seva gent i aprendre coses noves, mitjançant experiències o activitats amb la gent del poble, que en la ciutat no podrien descobrir de la mateixa manera.
I viure a un micropoble petit és mitja vida. La vida en el poble és més tranquila, hi ha menys contaminació i es valoren més les coses que es fan a poc a poc i en un entorn rural.

Apropar autocaravanistes a les seves destinacions de viatge somniat i portar gent als pobles per dinamitzar i aturar la seva despoblació és el principal objectiu de Vanwoow.
Per tal que aquest projecte continui endavant és fonamental que conseguim arribar al major nombre de micropobles possible, fent que coneguin el projecte, s'impliquin i col·laborin, i puguin treure-li el màxim partit.
També és imprescindible aconseguir una comunitat àmplia, activa i disposada a replantejar-se la seva forma de viatjar i convertir-la en allò verdaderament significatiu.
Per això, necessitem emprendre un viatge en la nostra furgo camper amb una única destinació, ajudar els 5.600 micropobles de la península en perill d'extinció.
Durant el viatge:
-
Treballarem amb els municipis i les persones que hi viuen en el rural, investigarem què hi ha a cada lloc, farem una immersió en la seva natura i cultura, i probarem les experiències que ja ofereixin (o les crearem on no hi hagi) per oferir-les després, a la resta de la comunitat viatgera de vanwoow.
-
Treballarem conjuntament amb els Ajuntaments en la creació de zones de pernocta segura, adaptades a les necessitats bàsiques dels autocaravanistes.
-
Ajudarem a les emprenedores rurals a donar visibilitat als seus projectes oferint-les-hi assessorament i formació per tal que puguin construir les seves pròpies experiències sota els criteris de turisme sostenible.
-
Volem crear una xarxa de petites productores locals rurals que tinguin un espai d'ajuda amb altres productores d'altres punts del país que facin el mateix ofici. Donar-les-hi una plataforma web col·laborativa on puguin comunicar-se i establir sinèrgies.
-
Les hi ensenyarem a utilitzar la plataforma vanwoow, per tal que puguin treure el màxim partit a la creació d'experiències autèntiques i la identificació de zones de pernocta en el medi rural en perill d'extinció.

Motivació i a qui va dirigit el projecte
Durant el viatge ens convertirem en exploradors de micropobles per fer-los més visibles i mostrar tot el seu potencial a les persones viatgeres, que conectarán amb l'autenticitat, la tranquilitat i la saviesa que viu en el rural.
Un viatge que ens servirà per liderar la creació de la comunitat de vanwoow, en la que micropobles i viatgeres itinerants cooperin de forma activa per aconseguir un objectiu social: aturar la despoblació rural.

Aquest viatge t'interessa si:
- Vius a un micropoble i tens una activitat (o vols crear-la) per oferir-la a viatgeres itinerants.
- Ets emprenedor o emprenedora rural i vols enxarxar-te amb altres prodcutores locals mitjançant la xarxa de petites productores locals
- T'interessa la terra, el camp i conèixer pobles de forma autèntica.
- Tens una camper o autocaravana i necessites idees fresques sobre activitats per realitzar durant els viatjes.
- Busques experiències lluny de la ciutat, a llocs en els que poder desconnectar i la pernocta sigui un problema.
- Ets activista del despoblament rural
- Vols formar part d'una comunitat de persones que li donen valor al turisme sostenible, la vida rural i la sensació de llibertat de viatjar en autocaravana o camper.
- Ets una persona interessada en recolzar una iniciativa que fuig del turisme de masses.
- Creus en el cooperativisme de plataforma i vols formar part d'una comunitat col·laborativa, que impulsa l'economia social i solidària.
Per això et necessitem.
AMB AQUEST VIATGE...
- Crearem moments d'oci que recolzin projectes socials que lluitin contra el despoblament rural.
- Impulsarem activitats que reforcin els vincles del col·lectiu d'autocaravanes i camper.
- Buscarem la forma de realitzar un turisme més sostenible i esborrarem l'empremta ecològica amb accions que ajudin a mantenir el medi ambient.
- Treballem per crear un model cooperatiu en el que la presa de decisions sigui democràtica i es fomenti la participació.
- Prioritzarem les experiències que potenciin recursos i valors de micropobles i compleixin criteris de proximitat, comerç just i siguin respectuoses amb el medi ambient.
- Farem una immersió en la cultura i tradicions locals gràcies a les persones que ens acullen.

Experiència prèvia i equip
Després de dos anys treballant la idea en laboratoris d'economia social i solidària i, després d'haver estat testejant-la durant un viatge de quatre mesos per la Península, creem la cooperativa integral Vanwoow que va constituir-se al Maig de 2019.
L' acollida dels micropobles i de la comunitat autocaravanista va ser immillorable. Actualment contem amb el recolzament de quatre Consells Comarcals, 452 col·laboradores, 27 ajuntaments i una comunitat a xarxes socials de més de 10.000 persones.
L'equip que formem Vanwoow som persones usuàries d'autocaravanes i camper, amb trajectòries professionals en el sector turístic, forestal, marketing, disseny i vendes.
-
Auxi Piñero és experta en Hosteria, Turisme i Marketing i ha ocupat càrrecs de direcció de vendes en el sector corporatiu de Catalunya. És de riure fàcil i viatgera incansable, té idees boges amb un manual per armar-les i el seu lema és "qui cerca, troba". A Vanwoow s'encarrega de la Coordinació, Vendes, Comunicació i Comunitat, i alguna cosa més.
-
Manuel Guisado és ambientòleg i enginyer forestal, ha estat guia a la natura i educador ambiental a diferents parcs naturals. L'ànima i mascota de l'equip. De poble com el bon pà i un explorador de micropobles nat. Amic de la gastronomia local, els antics oficis i les ovelles. Lidera producte, sostenibilitat i finances.
-
Ana Galindo és graduada superior en disseny gràfic i ha treballat en diversos projectes com a freelance. Dolça i salada, a més a més de devoradora nivell expert de pizzes. És la talentosa i creativa del grup i va donar vida a Woowi. Té tanta imaginació com rínxols al seu perspicaç cap. S'encarrega del disseny i de la comunicació visual.
-
Javier Guisado és ambientòleg i desenvolupador Web Fullstack. Després de 4 anys desenvolupant e-commerce i webs com a freelance, s'ha format en les tecnologies més capdavanteres. És tan entusiasta de les noves tecnologies i la programació com fan de l'automatització i desenvolupament d'aplicacions web i interfícies. Un lector empedreït i autodidacta, responsable tecnològic i suport IT de Vanwoow.
La comunitat de Vanwoow està creada sota la figura d'una Cooperativa Integral, desde la qual fomentem l'emprenedoria rural, posem en valor els seus recursos i generem nova ocupació. Utilitzem una plataforma digital col·laborativa i de codi obert per conèixer a les viatgeres, productores locals, veïnes, ajuntaments i altres entitats i empreses.
L'equip Vanwoow ha rebut formació i acompanyament sobre Emprenedoria en l'Economia Social i Solidària per Labcoop SCCL, ha participat a la segona edició del programa "La Comunificadora" de Barcelona Activa i forma part de la Comunitat d'incubació de Barcelona Activa La Innobadora.
Recentment hem guanyat el concurs La teva bona pràctica alineada amb l'Agenda 2030 i els ODS, en la categoria d'Entitat. Un premi reconegut per l'Associació +Responsables i Ingenieria Social, dins el marc de la 10a Setmana de la Responsabilitat Social.
A més a més, també han estat reconeguts amb el premi XV Concurs de Projectes Emprenedors en el sector Turístic, Hoteler i Gastronómic que organitza l'Escola Universitària de Turisme CETT junt a la Fundació Gaspar Espuña.
Recentment hem obtingut el premi CESCE Dona Emprenedora Rural a la III Fira de Presura a Soria.