L’Atles il·lustrat dels gegants i les bèsties de Sabadell és una proposta per revaloritzar i aproximar, especialment a la infància, la cultura popular local. L’edició d’aquest llibre, a color i amb tapa dura, conté 24 il·lustracions dels gegants i les bèsties de la ciutat de Sabadell, acompanyades de la informació, les curiositats i les característiques principals d’aquestes figures. El projecte compta amb un contingut fidel, actualitzat i presentat de manera infogràfica. A més, en el llibre hi trobareu també un glossari il·lustrat sobre els conceptes principals que envolten la temàtica.
Aquest llibre és un projecte col·laboratiu fruit del treball conjunt entre la llibreria i espai cooperatiu Mala Peça i la Sílvia Auladell, mestra i activista, autora de la idea original; comptant també amb la col·laboració d’altres activistes de la cultura local. Al seu torn, en la definició del projecte i els seus continguts, s’ha buscat la complicitat i aportació d’informació de les colles de gegants i bèsties de Sabadell. Fruit d’aquesta col·laboració i participació oberta s’ha treballat en la il·lustració de les figures, la cerca d’informació per elaborar els continguts; finançament per poder produir-lo, l’enxarxament de la proposta, la seva edició i impressió, i la divulgació i comercialització del llibre.
El projecte, sense afany de lucre i elaborat amb criteris d’ecoedició, s’enfoca especialment al públic infantil i entén la literatura i les arts gràfiques com una eina per la cohesió social que faciliti i promocioni l’arrelament de la cultura popular a tota la ciutat. Aquest projecte és doncs un projecte de ciutat, universalitat i cultura transformadora. Un atles de la història viva i palpable que esdevé aposta de futur per la valorització, coneixement i reconstrucció intergeneracional del teixit de cultura popular de Sabadell. I alhora, és un reconeixement a totes les persones que encenen carretilles, que carreguen i ballen amb gegants i bèsties, que els acompanyen o avituallen, que en fan la banda sonora… En definitiva que des de l’activisme i el voluntariat fan d’aquesta expressió cultural i festiva un baluard de present per a la inclusió, la participació i la identitat compartida de ciutat i país.
Descripción del proyecto. Características, fortalezas y diferenciales.
L’Atles il·lustrat dels gegants i bèsties de Sabadell recull la necessitat de poder deixar un llegat d’història de cultura popular, un espai sempre en perill de ser cooptat per agents institucionals i molt condicionat per les polítiques públiques de la ciutat. Amb un relleu intergeneracional sempre fràgil, la cultura popular sabadellenca ha estat una punta de llança cabdal per definir la nostra ciutat i dotar d’identitat i sentit de pertinença als nostres barris.
Des d’aquesta perspectiva l’impuls del projecte, es presenta com una eina de divulgació perenne de la cultura popular que en facilita l’aproximació i coneixement a la ciutadania i, alhora, és una eina de cohesió cultural essencial al nostre entendre. Especialment si, com en aquesta ocasió, es planteja un llibre de lectura fàcil i molt visual.
D’acord amb la intencionalitat i perspectiva plantejades, el procés per dur-lo a terme s’ha realitzat d’una banda, a partir d’un grup motor editorial on, entre d’altres, hi ha participat l’autora de la idea original; i per altra banda, les colles de gegants i bèsties de Sabadell, que ens han ajudat a recopilar tota la informació de manera fidel i actualitzada a partir d’unes fitxes de cada bèstia i gegant. És gràcies a la informació proporcionada per les colles, i a l’edició de l’equip editorial, que s’han construït els continguts del llibre.
Què volem aconseguir amb aquest projecte?
_ Documentar
Recollir tota la informació i característiques dels gegants i bèsties de la ciutat fidel i actualitzada en un sol llibre.
_ Posar en valor la cultura popular local
Editar amb qualitat i professionalment un document de divulgació perenne de la cultura popular és valorar la cultura, una tasca inèdita.
_ Eina de cohesió, especialment pel públic infantil
Comptar amb un projecte d’aquestes característiques en facilita la divulgació i coneixement per part de la ciutadania. Un impacte que, a part de revaloritzar la cultura popular local, escurça la distància entre la ciutadania i la cultura popular, superant la mera concepció de públic, i fent més pròximes, cohesionadores i transformadores aquestes expressions culturals.
_ Producció local
L’edició d’aquest llibre vol ser alhora una eina de revalorització dels professionals locals, des de la coordinació de la llibreria Mala Peça a les il·lustradores, correctores, dissenyadores gràfiques i comunicadores que hi han d’intervenir. A més, el llibre serà imprès al Principat.
_ Autogestió
El projecte neix de l'iniciativa associativa i cooperativa i és aquesta la que en decideix les característiques i els mecanismes de finançament, continguts i edició, distribució i gestió. Des d’aquesta pràctica posem al centre l’impacte del projecte per davant del lucre.
Motivación y a quién va dirigido el proyecto
L’objectiu d’aquest projecte és principalment posar en valor la cultura popular local amb un suport físic i atractiu que la faci extensiva a tota la ciutat, especialment als més petits, i fer-ho des d’una llibreria i espai cooperatiu local i sense ànim de lucre.
Els continguts i il·lustracions del llibre són inèdites i per tant tenen un gran valor documental i representen un recurs i una font d'informació intergeneracional. És cert però que el caràcter infogràfic de bona part de la informació recollida, i el fet de presentar els gegants i bèsties mitjançant la il·lustració, permet que aquesta arribi també al públic infantil. Un públic que, amb les seves famílies, compta a Sabadell amb pocs materials d'aquestes característiques sobre elements de la cultura popular de la ciutat, malgrat ser-ne un dels públics i seguidors més fidels.
Experiencia previa y equipo
L’entitat promotora del projecte és la llibreria i espai cooperatiu Mala Peça. Seu de múltiples projectes cooperatius es presenta comun espai de perspectiva comunitària i promogut pel teixit de l’Economia Social i Solidària local que busca promoure el pensament crític, l’autoorganització, i un model socioeconòmic arrelat, democràtic i transformador. Mala Peça és un espai de la cooperativa de segon grau (cooperativa de cooperatives) i sense ànim de lucre Centdeu SCCL.
Mala Peça vol ser una eina per la cultura crítica i la cultura popular catalana i, en paral·lel a la venda de llibres i la programació cultural, vol impulsar un segell editorial que faciliti el sorgiment de projectes de memòria, anàlisi i valorització des de la perspectiva crítica i local. En aquest sentit, aquest és el segon projecte editorial de Mala Peça editorial que es va estrenar amb el llibre Canviem el sistema i no el clima!
L’equip impulsor d’aquesta edició està format per persones integrants de l’espai Mala Peça i altres activistes, totes elles implicades en la cultura local, persones amb experiència en àmbits tant diversos com la gestió de projectes culturals, la comunicació, la il·lustració, el disseny, l’impuls de projectes socioeconòmics, l’educació i el món editorial.