La defensa dels drets humans és una prioritat per tal de millorar la nostra societat i frenar l´auge dels autoritarismes. L'acompanyament de persones que pateixen situacions de violència institucional per part de les forces de seguretat, la transparència i les bones pràctiques dins dels cossos policials, el compliment dels drets humans a les fronteres, el dret a la protesta i a la memòria, o les vulneracions de drets en contextos de privació de llibertat són problemàtiques on calen canvis urgents.
Des d'Irídia volem elevar els estàndards de protecció de drets humans en relació amb la violència institucional, el racisme i les migracions, la memòria històrica, la privació de llibertat i el dret a la protesta. Partim d'una metodologia basada en la combinació de litigi estratègic, la intervenció psicosocial, la comunicació transformadora i la incidència política des d'un enfocament feminista interseccional per tal de promoure canvis en les polítiques públiques.
Necessitem garantir que Irídia sigui sostenible econòmicament per seguir defensant drets.
A través de les diferents línies del projecte donem resposta a necessitats de la societat per tal d'oferir millores al conjunt de la ciutadania i acompanyament a les víctimes de vulneracions dels drets humans.
-
* Servei d'Atenció i Denúncia SAIDAVI
L’ús de la força per part dels cossos de seguretat sempre ha d’estar supeditat al compliment de la normativa, evitant situacions d’abús de poder i violència institucional. No obstant això, des del servei d’atenció i denúncia integral d’Irídia, atenem cada any més de 140 casos, dels quals 60 comptem amb acompanyament jurídic i psicosocial.
Només l’any 2023 vam rebre 146 trucades i aquesta demanda creix any rere any. A més, portem la representació legal de 49 casos de violència policial en contextos de manifestació, vulneracions de drets al CIE o la presó, a l’espai públic o en comissaries; pels quals hi ha 134 agents de policia investigats o pendents de judici, així com 10 funcionaris de presons i 12 agents de seguretat privada.
Aquest servei també duu a terme actuacions d’ofici per investigar possibles vulneracions de drets i exerceix d’acusació popular.
-
Defensa de l'espai de la societat civil:
La llibertat d'expressió, d'informació, d'associació, de reunió, de manifestació i de pensament són eines democràtiques que garanteixen la participació política de la societat. És per això que des d'Irídia treballem per una major protecció, respecte i garantia d'aquestes.
Denunciem aquelles actuacions que atempten o posen en perill les llibertats civils, a través del desplegament d'operatius en contextos de protesta, garantint el seguiment de les mobilitzacions i el monitoratge de les actuacions dels cossos i forces de seguretat.
També analitzem l'impacte de la intel·ligència artificial i l'ús de les noves tecnologies en l'espai de la societat civil i l'exercici dels drets i llibertats, treballant per revertir les amenaces i el seu efecte desmobilitzador.
Formem part de les 15 entitats que han impulsat el manifest 'Protestar. Manifestar-se. Mobilitzar-se. Són drets fonamentals,' signat per més de 145 organitzacions i entitats que representen un ampli espectre del teixit associatiu i més 200 personalitats de diferents sectors. L’objectiu és alertar a la societat sobre la criminalització del dret de protesta que per part de la judicatura espanyola es vol implantar arran del cas Tsunami i d'altres causes que afecten els moviments populars i socials.
-
Polítiques migratòries i frontera
Les fronteres d'Europa s'han constituït en espais de manca de drets. La falta de rutes migratòries segures posen en perill la vida de les persones, infringint tractats internacionals.
Des d'Irídia fomentem el respecte pels drets humans en les polítiques, normatives i pràctiques de control migratori i frontera a l'Estat espanyol. A través del treball en xarxa, incloent-hi les organitzacions de persones migrants i/o racialitzades, incidim en les polítiques migratòries a l'Estat espanyol per a la protecció dels drets humans, així com per assolir l'eliminació dels centres d'internament d'estrangers. A més, també incidim en la incorporació de la mirada antiracista i de drets humans en la percepció de les migracions a través d'una comunicació transformadora.
Incorporem la litigació estratègica en l'àmbit de la violència institucional en context de frontera, amb l'objectiu de dotar-nos d'eines per tal de garantir el compliment dels drets humans.
-
Transparència i rendició de comptes dels cossos de seguretat:
Acabar amb la impunitat ha de ser una prioritat per als governs, administracions i societat civil. L'assumpció de responsabilitats millora notablement el funcionament de les institucions, tanmateix, cal millorar els mecanismes de transparència i control de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, incloent-hi seguretat privada.
Fins ara hem aconseguit identificar l’escopeter que va deixar sense ull a Roger Español l’1-O i que se’l jutgi per un delicte greu de lesions i també que l'Audiència Provincial de Barcelona ratifiqui el judici contra 46 agents de la policia nacional per les càrregues de l’1 d’Octubre de Barcelona.
Que s’aprovi al Parlament que els policies vagin identificats per davant, per darrere i al casc, així com la supressió.
A més, arran dels acords sorgits al Parlament en la Comissió d’Estudi sobre el Model Policial del desembre del 2022, s’ha modificat el protocol d'ús de les llançadores “Protocol d’utilització de les llançadores de 40 mm i dels seus projectils”.
Els mecanismes de control han de permetre l'accés a la informació i la transparència de la normativa i els protocols sobre l'ús de la força, eines i armes policials, així com fiscalitzar que la regulació i l'aplicació segons els estàndards internacionals.
Des d'Irídia volem promoure un mecanisme extern i independent de control de l'actuació policial, garantint la seva imparcialitat i promovent un funcionament més democràtic dels cossos policials.
-
Privació de llibertat
Les presons són espais especialment opacs de la nostra societat on els drets de les persones es troben reduïts de forma excepcional. Garantir els drets de les persones privades de llibertat és una obligació per part de les administracions i la societat.
Des d'Irídia tenim com a objectiu promoure canvis estructurals en el sistema penal. Treballem per visibilitzar i denunciar les vulneracions de drets a la presó des d'una perspectiva interseccional i aconseguir l'erradicació de les pràctiques com l'aïllament i les contencions mecàniques a la presó i al CIE.
També promovem col·laboracions amb organitzacions en l'àmbit europeu i internacional que treballen en aquest tema. Finalment, definim estratègies per estudiar alternatives més garantistes i efectives a les presons.
-
Dret a la memòria
Els crims de la guerra civil, el franquisme i la transició a la democràcia continuen impunes. Cal posar fi a aquesta anomalia democràtica per tal de garantir el dret a la memòria aplicant els principis de veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició de les víctimes i represaliades.
A Irídia treballem per la generació d'accés a la justícia de les víctimes i les represaliades, així com per als seus familiars. Incidim en les polítiques públiques de memòria en l'àmbit català i estatal, potenciant el litigi estratègic com a eina de denúncia dels crims comesos durant la guerra civil, el franquisme i la transició.
Volem aconseguir que la Prefectura Superior de Policia de Via Laietana deixi de ser una comissaria de la Policia Nacional i esdevingui un espai de memòria i reparació.
La tasca que realitza Irídia és en benefici de tota la societat. La defensa dels drets humans és d'interès general, millorant les condicions de totes les persones. Serveis específics que ofereix Irídia, com el d'atenció i denúncia de les víctimes, són de caràcter universal.
Necessitem garantir que Irídia sigui sostenible econòmicament per seguir defensant drets.
L’equip d’Irídia està format per persones amb diverses trajectòries professionals: advocades, psicòlogues, periodistes, politòlogues i sociòlogues que aporten experiència en l’àmbit de la protecció dels drets humans. Combinem el treball tècnic remunerat amb el treball voluntari i activista.
Més de vuit anys avalen el treball que portem a terme, amb centenars de persones ateses i acompanyades tant en l'àmbit jurídic com psicosocial, desenes de campanyes d'incidència i canvis reals a les polítiques. En aquest temps l’entitat i l’equip han anat creixent i consolidant-se.
Com a part essencial de la defensa dels drets humans a nivell històric i per reivindicar el paper de l’art com a vertebrador d’idees transformadores, des de l’entitat hem creat Irídia Fest, un festival de cultura i drets humans que neix de la reflexió que és fonamental demostrar que hi ha alternatives col·lectives empoderadores per fer front a la radicalització de l’odi, a través de la generació d’espais de vinculació, comunitat i celebració.
A Irídia treballem amb una perspectiva i metodologia feminista interseccional, prenent les decisions de forma democràtica i posant les cures, pròpies i de la societat, al centre.
Volem continuar amb aquesta tasca de forma independent, amb capacitat per tal de donar resposta davant les vulneracions de drets humans.