Els bombardejos i el bloqueig a la Franja de Gaza han assassinat prop de 40.000 palestins i palestines en els darrers 8 mesos, de les quals unes 12.000 són criatures menors de 16 anys, i han causat la destrucció del 80% de la infraestructura civil: hospitals, escoles, edificis, servei elèctric… L’informe de Francesca Albanesse, Relatora Especial de les Nacions Unides sobre els Drets Humans a Palestina, juntament amb altres juristes i organismes internacionals, situen el que està passant com un crim de genocidi.
La Comunitat Palestina de Catalunya i la Coalició Prou Complicitat Amb Israel hem engegat des de fa 8 mesos una campanya per aturar aquest genocidi, i treballem en el marc de la RESCOP (Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina) per exigir al govern espanyol que posi fi al comerç d’armes i a les relacions amb Israel.
En aquests moments la situació humanitària a Gaza és catastròfica. Israel no permet gairebé l'entrada d'aigua, aliments o altres recursos necessaris per a la supervivència: fonts d'energia, equipament sanitari, medicaments, roba... Si bé hi ha moltes ONG que estan fent una gran tasca recollint fons per enviar recursos bàsics, ara mateix una part molt petita d'aquests recursos estan arribant als seus destinataris a causa del bloqueig a les fronteres. Per tant, des de la Comunitat Palestina de Catalunya i des de la Coalició Prou Complicitat estem concentrant totes les nostres forces en intentar desbloquejar aquesta situació pressionant als nostres governants, ja que si bé es posicionen públicament contra el genocidi, després no actuen per aturar-lo i romanen còmplices amb els crims d’Israel.
Aquesta campanya pretén conscienciar i mobilitzar a la població per tal que cada vegada més sectors de la societat exigeixin accions als nostres governants per aturar d’una vegada el genocidi a Palestina. Concretament, exigim al govern espanyol que posi fi al comerç d’armes i a les relacions amb Israel, i al govern català i als governs municipals que cancel·lin tot tipus d’acord amb Israel i amb empreses còmplices.
La campanya “Aturem el genocidi, fi al comerç d’armes i a les relacions amb Israel” s’emmarca en la campanya Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel, una mobilització de la societat civil internacional per donar resposta a la demanda que la societat civil palestina va fer el 2005. La campanya BDS està permetent denunciar, posar en evidència i tallar progressivament les relacions de complicitat amb Israel que existeixen arreu.
Per tirar endavant la campanya és important recalcar que tant la Comunitat Palestina de Catalunya com la Coalició Prou Complicitat Amb Israel funcionen només amb treball voluntari i no disposen de cap subvenció. L’única font d’ingressos són les aportacions de la societat civil i les entitats solidàries.
1-Sensibilització i difusió: difondre els continguts i els objectius principals de la campanya a través de webs, xarxes socials, xerrades, documents impresos, banderoles, cartells, enganxines… per tal de posicionar-los en el debat públic.
2-Mobilització de la societat civil: organitzar concentracions i manifestacions com a forma de pressió cap als nostres governants. Cada acte genera una sèrie de despeses que no podem afrontar amb el treball voluntari: camió, tarima, equip de so i llums, pancartes, cartelleria, fulls volants, serveis gràfics, publicitat…
3-Lluita jurídica: presentació davant el jutjat contenciós-administratiu de l’Audiència Nacional espanyola d’un recurs per sol·licitar mesures cautelars que suspenguin la transferència de material militar amb Israel.
4-Manifestacions artístiques: impulsar manifestacions artístiques com a eina de sensibilització i denúncia del que passa a Palestina. A partir de l’art volem convidar a trencar amb la passivitat i fer-nos conscients del poder de la societat civil organitzada. Són moltes les accions que hem tirat endavant aquests últims mesos (exposicions, recitals de poesia, concerts, videoinstal·lacions, street art…) però moltes han quedat al tinter per falta de recursos.
5-Donar veu al poble palestí: organitzar gires d’activistes i artistes palestines per a què puguin explicar directament a la població de Catalunya la situació actual a Palestina.
-Trencar la complicitat de les institucions catalanes i espanyoles amb l’estat d’Israel i en especial amb el seu complex industrial-militar.
-Promoure la solidaritat de la societat civil catalana amb el poble palestí, conscienciant-la, sensibilitzant-la i oferint-li vies d'acció
-Reforçar la campanya internacional noviolenta de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) que reclama la societat civil palestina des del 2005.
Aquest projecte està destinat a totes les persones i col·lectius que volen passar de la indignació a l’acció per tal d’aturar el genocidi i l’apartheid que pateix el poble palestí des de fa més de 75 anys. Són molts anys de declaracions solemnes en favor del poble palestí que aporten molt poc a una solució justa i que no han aconseguit que Israel aturi la violació sistemàtica dels Drets Humans. Cal trencar les relacions de complicitat amb Israel.
La Comunitat Palestina de Catalunya porta gairebé 40 anys establint llaços d’amistat entre el poble català i el palestí. Són centenars els actes culturals i solidaris que s’han celebrat durant tots aquests anys, però volem destacar l’organització de desenes de brigades d'activistes a Palestina, la participació en l’organització del Tribunal Russell sobre Palestina o la celebració dels Premis Esperança.
La Coalició Prou Complicitat amb Israel (CPCI) és un espai de coordinació de moviments socials, col·lectius, organitzacions i persones que lluiten per trencar la complicitat de les institucions i empreses catalanes en la violació dels drets del poble palestí. Són molts els actes i campanyes realitzats durant gairebé 10 anys i en destaquen la Campanya “Barcelona amb l’Apartheid no” per a la fi de l’agermanament Barcelona-Tel Aviv i l’impuls de la resolució aprovada el 2022 per part del Parlament de Catalunya que reconeix que Israel aplica el crim d’apartheid contra el poble palestí, convertint-se així en el primer Parlament europeu en fer aquest pas.