A Goteo, fem un pas més en el nostre compromís amb el procomú i el coneixement lliure: ens sumem a la comunitat GenderDataLab.org i disposem un dataset obert sobre els projectes feministes que han passat per Goteo.

Així apostem per contribuir a tancar la bretxa de dades de gènere també a l'economia social i solidària, aportant el nostre granit a donar a conèixer més sobre les iniciatives i impacte de projectes que promouen la igualtat de gènere i l'empoderament sota perspectives feministes.

Així, va ser el dilluns 7 de març quan la nostra companya Tayrine Dias va parlar de dades obertes amb perspectiva de gènere a l'Open Data Day, presentant la nostra col·laboració en el marc dels principis del feminisme de dades.

Algunes de les qüestions més candents que es van tractar van ser com el feminisme de dades planteja una crítica interseccional a la manera com la ciència de dades reforça el poder i una reflexió filosòfica sobre la suposada “neutralitat” del coneixement que produeix.

L'objectiu és centrar-se en els biaixos de gènere per analitzar què pot aportar el moviment feminista al big data. En aquesta intersecció del feminisme amb la raça, amb el gènere i la sexualitat o amb el colonialisme. Però alhora, pensant que aquests són camps sencers de coneixement.

La diversitat és essencial en totes les etapes: des de la infraestructura en la inclusió de dones programadores i visualitzadores, fins al consum d'aquestes dades per assegurar que les diferents veus són escoltades. Com augmentar aquesta diversitat? En el desenvolupament de programari, per exemple, hi ha dinàmiques molt difícils basades en relacions de poder que expulsen les dones programadores i que han de canviar per augmentar la presència d'altres gèneres. El treball estret amb col·lectius com Digital Fems és essencial.

Un dels projectes més potents és el de datoscontraelruido.org on podem consultar els gràfics sobre violència masclista a l'Estat Espanyol i descobrir que s'han reportat 1.901.381 casos entre el 2010 i el 2021 , resultant en 480 denúncies al dia.

La tasca va ser reorganitzar el soroll d'aquestes dades recopilades per fer-les útils. De què serveix la seva acumulació si després no hi ha manera de relacionar on sorgeixen les denúncies i en quines sentències resulten? Amb aquest projecte, aquestes dades obertes però críptiques es converteixen en dades útils amb les quals és possible fer una lectura de la situació, proposar canvis i observar-ne l'efectivitat.

Gràcies a aquesta eina podem comprovar fenòmens com la caiguda de la mitjana de 20.000 denúncies anuals a poc més de 10.000 durant l'any de tancament per Covid-19. Foren tantes les dones que no es van atrevir a denunciar davant la impossibilitat d'abandonar casa seva de manera segura i accedir a uns serveis d'acollida?

Des d'aquí us convidem a visionar totes les presentacions, així com les interessants preguntes plantejades per les persones assistents a l'acte.