Benvingudes i benvinguts!
Com molta gent potser sabreu, Goteo es va gestar a Barcelona ara fa tres anys, però fins a dia d’avui ens hem vist poc les cares i volem solucionar-ho! Per això estem contents d’anunciar-vos que, a partir de l’octubre, inaugurem un apartat dedicat a projectes de/per/per a Barcelona: el que serà el node GoteoBarcelona, el tercer node de la plataforma després del d’Euskadi i d’Andalusia.
Tenim ganes de conèixer-vos i que ens conegueu, apropar-nos més a projectes que no es limitin a crear cultura i societat sinó que a més comparteixin coneixement, per tal de multiplicar el seu impacte social a la nostra ciutat i arreu. Volem veure’ns encara més les cares, per tal de filar prim amb l’ajut que us poder oferir en la preparació de les vostres campanyes de finançament col·lectiu.
Barcelona és coneguda per ser ciutat creativa, innovadora, “smart”… La ‘marca Barcelona’ es nodreix d’aquesta intel·ligència col·lectiva que els seus ciutadans no deixem de mantenir viva. Però volem que el benefici recaigui al màxim sobre aquesta ciutadania, ajudant al finançament autònom de projectes que ho fan possible i procurant que el seu impacte s’amplifiqui i generi encara més experiències, cultura i coneixements.
Ja hem vist passar per la nostra plataforma un bon nombre de projectes exitosos impulsats o desenvolupats des de Catalunya, molts d’ells a la província de Barcelona. Citant alguns exemples d’àmbits diversos: el disseny (Bhoreal, Krto Kids), dinàmiques “maker” (Smart citizen, EyeCopter, Valldaura Self Sufficient Labs), l’audiovisual (I tu com ho veus?, Somonte, el documental, Documental sobre Arcadi Oliveres, El somni dels herois, entre d’altres), la música (D’Callaos, Bikimel), l’urbanisme (Arquitecturas Colectivas, BioBuil(l)t-Txema, Connecthort), les arts escèniques (In Situ Mostra de Dansa Contemporània), l’economia solidària (Fira d’Economia Solidària de Catalunya, EcoSolidaritza’t!), la integració social (Infinit Loop), la denúncia (#CrowdfundPaRato, Yo también estaba en el Parlament), l’artivisme (Cómo acabar con el mal), l’educació (A Babàlia tenim plans!), la tecnologia oberta (Nodo móvil, KinoRaw), la comunicació (¡Rebelaos!, LaTele)... Tot un ecosistema que va enriquint àrees de coneixement des de la nostra ciutat, dinamitzant-la i omplint-la de contingut.
Aconseguir la sostenibilitat d’aquestes iniciatives ciutadanes ha estat sempre un repte per molts col·lectius, que han begut en molts casos de subvencions públiques, ajuts que en moments de crisi com el que estem es veuen minvats o directament eliminats. El fenòmen del crowdfunding no ha deixat de créixer des dels inicis d’aquesta crisi, en part com a mitjà pal·liatiu de les retallades, però també, i potser sobre tot, com a expressió d’una consciència col.lectiva que està despertant. Dinàmiques cooperatives, autogestionàries, d’ajut mutu, estan prenent força com a alternativa a una economia neoliberal on el principal valor és la privatització i l’acumulació de capital, generant aquelles, a la contra, cada cop més espais on la gratuïtat, la confiança o la co-responsabilitat estructuren les relacions. Lluny de limitar-nos a replicar el model estàndard de crowdfunding (deixant de banda el seu potencial obert), des de Goteo constantment ens reinventem i desenvolupem una eina que, com els projectes que acull, s’emmarca dins d’aquest ‘altre costat de la balança’, i vol créixer sostingudament donant-los suport.
Tot això sense perdre de vista que la responsabilitat que l’Estat té envers la promoció i el recolzament d’aquestes propostes ha de seguir sent reclamada. Des de Goteo, en aquest sentit i com expliquem aquí, apostem per la implicació de les administracions i empreses captant el que anomenem “Capital Regadiu”, que permet multiplicar 2x1 les aportacions ciutadanes a través de convocatòries específiques en benefici de projectes d’interès per a aquestes entitats, dins de la mateixa orientació envers allò obert, lliure i comú que caracteritza els nostres projectes.
A Barcelona, recentment, en aquesta línia de recerca de nous recursos públics i privats per a sumar-los i distribuïr-los entre la nostra comunitat d’impulsors, hem assistit al XIV Congrés de Fundraising convocat per l’AEFR; i ocupats també en ampliar la nostra activitat a nivell europeu amb mires a treballar en temes d’agenda i polítiques des de la perspectiva del coneixement i la cultura oberts, hem acollit a Barcelona un workshop i un dels Challenges del projecte europeu eCreative en el que participem facilitant eines obertes de co-creació des del 2013. Així mateix, hem rebut la visita dels responsables de la European Cultural Foundation, on enguany som un dels sis HUBS participants en la xarxa per a la innovació social impulsada per aquesta entitat. Properament, a més, presentarem a Barcelona la nostra plataforma a l’event Cultsurfing que tindrà lloc a la Fabra i Coats, i desenvoluparem dos tallers, #learnbyfunding y Co-creació, dins el 1st European Creative Festival organitzat per l’Art Directors Club of Europe al DissenyHUB.
On trobar-nos
El Node Barcelona tindrà tres manifestacions inicials ben clares:
- Un espai online específic al nostre web: https://barcelona.goteo.org
- Un espai físic d’acollida a la Fabra i Coats Fàbrica de Creació: durant el 2014 estarem al barri de Sant Andreu, concretament al carrer Sant Adrià 20
- Un espai temporal obert d’assessoria presencial adaptada al teu projecte: escriu-nos per quedar un dia a barcelona@goteo.org i pregunta’ns, proposa’ns, suggereix-nos o aclareix dubtes sobre tot allò que necessitis.
Si et sents proper a aquestes iniciatives, si tens una idea en ment, si al teu projecte li falta una empenta econòmica, si necessites testejar un primer prototip o si vols donar a conèixer el teu projecte i aplegar-hi comunitat que hi pugui col·laborar, a Goteo et podem ajudar.
També si formes part d’una empresa o entitat que vol invertir en projectes que estan contribuint en el canvi de la societat que veiem, et convidem a contactar-nos i t’explicarem quins mitjans hi podem posar a l’abast.
Seguim fent una Barcelona més comuna, compartida i oberta? Tens un projecte amb ADN obert? Volem saber de tu.